XOXO
X-logo XOXO architekti
Všetko potrebné na jednom mieste...
Domov  /  Blog  /  Kúpa nehnuteľnosti

Kúpa nehnuteľnosti

blog-schedule
3 min
 
blog-calendar
02.07.2023
 
kupa nehnutelnosti

Človek kupuje nehnuteľnosť len raz-dvakrát za život. Niektorí kupujú nehnuteľnosť cez realitné kancelárie, iní na vlastnú päsť. Pravé takí nevedia, aké sú povinnosti pri kúpe nehnuteľnosti a aké sú možnosti financovania.

Mám si zobrať hypotéku (aj keď mám dostatok financií), alebo kombinácia hypotéky s peňažným doplatkom? Schvália mi vôbec hypotéku a mám sa ísť informovať do banky ešte pred tým, ako pôjdem pozerať nehnuteľnosti, alebo stačí po zložení rezervačnej zálohy? Samozrejme, že financovanie kúpy nehnuteľnosti závisí od solventnosti kupujúceho. V prípade, že nemáte dostatočný príjem alebo nedisponujete dostatočnou hotovosťou, na kúpu nehnuteľnosti zabudnite a začnite rozmýšľať o podnájme.

Kúpa nehnuteľnosti v hotovosti

Najjednoduchším a najrýchlejším riešením je kúpa nehnuteľnosti v hotovosti. Obchod prebehne rýchlo a predávajúci môže peniaze obdŕžať v prípade nutnosti okamžite. Pri platbe hotovosti je navyše možné rýchlo vyplatiť ťarchy, hypotéky a podlžnosti, ktoré prípadne na kupovanej nehnuteľnosti viaznu a sú v dnešnej dobe veľmi častým javom.

Hotovosť + dofinancovanie hypotékou

Pokiaľ máte doma hotovosť, ale chýba vám dostatok financí na danú nehnuteľnosť, môže riešiť dofinancovanie cez hypotéku. V takomto prípade bude trvať obchod o niečo dlhšie. Štandardne to ale nebýva viac ako dva mesiace, ktoré obvykle potrebujete na vybavenie úveru. V takomto prípade doporučujeme si preveriť, čí ste pre banku dostatočne solventný – v žiadnom prípade sa nesnažte zatajovať alebo skresľovať potrebné údaje pre banku. Nikdy to nerobte opačne – najskôr sa zaviazať ku kúpe a potom overovať solventnosť. Treba si zistiť aké doklady potrebuje banka ku schváleniu hypotekárneho úveru. V prvom rade potvrdenie o vašom príjme, samozrejme úradný odhad kupovanej nehnuteľnosti, návrh kúpnej zmluvy, súhlas so založením nehnuteľnosti zo strany predávajúcich a podobne. Najlepšie je obrátiť sa na hypotekárnych poradcov, ktorí dokážu vybaviť hypotéku vo viacerých bankách a tým pádom aj najnižšie úroky. Pri hypotékach, ktoré sa bežne berú aj na 30 rokov je v konečnom dôsledku aj 0,5% rozdiel v úročení veľká suma peňazí. V prípade platby nehnuteľnosti a podpisovania záložných zmlúv sa predávajúci nemusia báť, že prídu o svoju nehnuteľnosť a nedostanú peniaze. Opak je pravdou. Pri platbe hypotékou máte 100% istotu, že banka pošle peniaze na účet ktorý ste banke pri podpise záložných zmlúv na hypotéku banke uviedli.

Kúpa nehnuteľnosti len cez hypotéku

Kupovať nehnuteľnosť len cez úver je v dnešnej dobe väčšinou nemožné, ale ako sa hovorí, výnimka potvrdzuje pravidlo. Banky v dnešnej dobe požadujú, aby mal kupujúci minimálne 20% z ceny nehnuteľnosť v hotovosti. V prípade, že by ste ale chceli 100% musí byť splnená aspoň jedna z dvoch podmienok. Znalec, musí ohodnotiť kupovanú nehnuteľnosť na vyšiu sumu, ako chcete brať hypotéku (aspoň o 20%). V takom prípade, dostanete dostatočné finančné krytie na zaplatene nehnuteľnosti. Druhou možnosťou, ktorá vám ale nie vždy pomôže je, že máte stabilné a hlavne lukratívne zamestnanie s vysokým príjmom (napr. doktori, právnici, manažéri, riaditelia a podobne). Pripomíname, že v niektorých bankách vám nemusia stačiť ani tieto dve podmienky, je to vždy individuálne. Ešte sú tu v takom prípade dve krajné možnosti, ktoré ale nedoporučujeme. Založiť ďalšiu nehnuteľnosť v prospech banky (pokiaľ vlastníte vy alebo rodina), alebo zobrať vysoký spotrebný úver s oveľa vyšším úrokom ako je ten na hypotéku.