XOXO
X-logo XOXO architekti
Všetko potrebné na jednom mieste...
Domov  /  Blog  /  Katalógový alebo individuálny projekt

Katalógový alebo individuálny projekt?

blog-schedule
5 min
 
blog-calendar
16.12.2023
 
Katalógový alebo individuálny projekt

Stavbou rodinného domu si často vyberáte miesto, kde strávite celý zvyšok života. A preto je potrebné okrem času, peňazí a energie nepodceniť mnohé rozhodnutia, ktoré vás na tejto ceste čakajú. Jedným z prvých a najdôležitejších z nich je voľba medzi katalógovým a individuálnym projektom domu. Pri výbere je dôležité stanoviť vaše priority s ohľadom na rozpočet. Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, ktorý typ projektu bude najlepšie odzrkadľovať vaše preferencie.

Katalógový projekt domu – kedy je výhodný a kedy nie?

Bez pozemku dom nepostavíte. Podľa jeho povahy tak prirodzene vyberáte projekt domu. Katalógové projekty domov sú však zväčša tvorené pre rovinaté pozemky. Svahovitý terén si totiž vyžaduje špeciálne úpravy, ktoré niekoľkonásobne navyšujú cenu celého domu a tak je v tomto prípade vhodnejšie siahať po individuálnych projektoch.

Ak však disponujete rovinatým pozemkom, pred samotnou voľbou katalógového domu si dajte pozor na jeho orientáciu vzhľadom na svetové strany i susedné stavby, ktoré môžu prekaziť projekt aj toho najštýlovejšieho domu. No a pred finálnym výberom nezabudnite ani na kontaktovanie stavebného úradu, ktorý má kompletné informácie o požiadavkách výstavby v danej lokalite.

Kedy je cenovo výhodný katalógový projekt domu?

Kedy je teda katalógový projekt domu výhodný? V prvom rade ak nájdete projekt, v ktorom nemusíte meniť dispozíciu prípadne budú potrebné minimálne úpravy a takisto ste stotožnený s celkovým dizajnom. To znamená, že vám vyhovuje rozloženie nosných stien a typ zastrešenia. Ak však máte ku konkrétnemu projektu viacero výhrad, siahnite radšej po individuálnom riešení.

Pre projekty domov z katalógov sa totiž ľudia rozhodujú predovšetkým kvôli cene. Ušetria nemalé financie, pretože katalógové projekty rodinných domov sú nie raz až o dve tretiny lacnejšie ako projekty šité na mieru. Dôvod je jednoduchý, tie isté projekty štúdio predá niekoľkokrát.

Preto sú ich tvorcovia schopní pracovať s cenou v prospech klientov. Na druhej strane však hneď dodávame, že katalógový projekt sa neviaže na konkrétny pozemok, preto neobsahuje niektoré dokumenty. Ide hlavne o situačné výkresy osadenia domu na pozemok a dokumentáciu pripojenia na inžinierske siete. Ich vypracovanie tak logicky zvyšuje cenu projektu uvedenú v katalógu.

Katalógové domy sú vyladené do detailov s rýchlim dodaním

Medzi ďalšie výhody katalógových domov bez pochýb patrí aj kvalita ich spracovania a rýchle dodanie. Čas, ktorý trávite hľadaním vhodného domu efektívne vykompenzujete rýchlym zaobstaraním dokumentácie potrebnej pre stavené povolenie. Spravidla tento proces nepresahuje hranicu niekoľkých týždňov.

No a keďže projekty tohto typu sa predajú viackrát je pochopiteľné, že na domoch sa vychytajú všetky problémy prípadne zlepšenia na základe spätnej väzby klientov. Na druhej strane dodávame, že projekty domov na mieru sa nevytvárajú s výraznými nedostatkami, len pri katalógových sa toto riziko chyby minimalizuje.

Katalógové domy a obhliadky

Vzhľadom na to, že katalógové projekty už pravdepodobne boli realizované, máte skvelú možnosť osobne navštíviť dom a na mieste preveriť, či je vybrané riešené pre vás ideálne. Túto alternatívu je ale potrebné overiť. Viacero obhliadok totiž dokáže obťažovať majiteľov novostavby, keď v nej už bývajú.

Výhody a nevýhody krátke zhrnutie

Výhody Nevýhody
Jasný návrhu domu Dom nebude unikátny
Nižšia celková cena Cena v prípade zásadných zmien
Rýchla doba dodania Nevhodný pre atypické pozemky
Projekt je vyladený do detailov Nemusí vyhovovať požiadavkam
Obhliadka existujúcich stavieb Obmedzenie orientácie svetových strány

Individuálny projekt rodinného domu

Ak máte jasnú predstavu, ako by mal váš dom vypadať a máte dostatok finančných prostriedkov, je pre vás vhodnou voľbou individuálny projekt rodinného domu. Takýto projekt budete musieť využiť aj v prípade, ak vlastníte atypický tvar pozemku a dom potrebujete navrhnúť presne podľa neho a jeho rozmerov. Projektant tak v tomto prípade zosúladí vaše predstavy s požiadavkami stavebného úradu a navrhne vám projekt na mieru.

Veľkým benefitom je v tomto prípade jedinečnosť a originalita vášho domu. Svojim potrebám prispôsobíte počet i veľkosť miestností, či budete mať dve kúpeľne alebo jednu. Zvoliť si môžete tiež či garáž bude v rámci domu alebo vedľa neho alebo či váš dom bude mať balkón aj terasu.

Treba si však uvedomiť, že takýto projekt sa rodí postupne a jeho vypracovanie trvá podstatne dlhšie. Najskôr uvidíte len návrh, ktorý spripomienkujete a až potom projektant vytvorí individuálny projekt rodinného domu na mieru. Takže pri projekte domu na mieru je najdôležitejším rozhodnutím výber architekta, no touto problematikou sa budeme zaoberať v ďalšom článku.

Záver: Katalógový alebo individuálny projekt?

Ak objavíte katalógový projekt, ktorý vám skutočne vyhovuje svojím usporiadaním i vzhľadom a zároveň sa hodí na váš pozemok, je jednoznačne rozumnejšie zvoliť takýto projekt domu. Máte predstavu o tom, čo kupujete, a zároveň šetríte čas a peniaze. V prípade, že nenájdete vhodný katalógový projekt, máte atypický pozemok alebo špeciálne požiadavky na dom, je lepšie nechať si vypracovať projekt na mieru.

Okrem toho, v procese návrhu a vytvárania projektu s architektom alebo projektantom si často uvedomíte aspekty, na ktoré by ste prišli až počas užívania stavby a ktoré by vás neskôr mohli mrzieť. Táto pridaná hodnota niekedy prevyšuje vynaložené financie za projekt domu na mieru.

Pozrite si a našu ponuku katalógových rodinných domov alebo referencie na naše individuálne projekty.