XOXO
X-logo XOXO architekti
Všetko potrebné na jednom mieste...
Domov  /  Blog  /  Orientačná cena realizácie domu

Orientačná cena realizácie domu

blog-schedule
4 min
 
blog-calendar
05.10.2023
 
Orientačná cena rodinného domu

Stavba domu je nákladná záležitosť. To určite vníma každý, kto túži po vlastnom príbytku. Navyše orientačné rozpočty na stavbu sa dokážu líšiť aj o 30%. Každá cenová ponuka je totiž individuálna a premietajú sa do nej premenné ako použité materiály, stavebné systémy a technológie.

Netreba tiež zabúdať na to, že ani najlacnejšia cenová ponuka na dom na kľúč nemusí vždy korešpondovať s kvalitnou realizačnou spoločnosťou. Aj preto v našich katalógových projektoch uvádzame sumy od spodnej hranice ceny realizácie.

Koľko stojí dom a koľko financií by ste si mali pred samotnou stavbou odložiť bokom však dokážete odhadnúť. Ako na to vám prezradím v nasledujúcich riadkoch.

Čo navyšuje cenu realizácie domu?

Jedným z najvýznamnejších hýbateľov ceny domu je jeho budúci majiteľ alebo investor, ktorý celý projekt financuje. Je to paradox, nakoľko každý z nás by si svoj dom najradšej kúpil čo najlacnejšie, ale individuálnymi požiadavkami na úroveň vyhotovenia ho v skutočnosti sami predražujeme. K hlavným faktorom vplývajúcim na cenu v tomto prípade patria:

  • zvolený štandard (materiály, technológie, …)
  • lokalita a logistika
  • sklon pozemku
  • základové pomery
  • iné

Okrem samotného investora cenu realizácie domu dokáže navýšiť aj výber projektanta a stavebného dozoru.

Koľko teda stojí dom?

Koľko teda stojí dom? Pri samotnom návrhu sa i my v našom ateliéri musíme od niečoho odpichnúť. Na základe našich skúseností a skúseností našich klientov, tak v počiatočnej fáze 

vychádzame z predpokladu, že meter štvorcový úžitkovej plochy stojí 1500€ bez DPH.

Cena pritom odzrkadľuje realizáciu domu na rovných základoch, z bežných materiálov a bez terasy, chodníkov a prípojok na inžinierske siete. V projekte s touto cenou počítame tiež tak, že vnútorné inštalácie ako voda, kanalizácia a elektrika sú vzdialené meter od fasády domu. V sume takéhoto projektu domu máte teda zahrnutú kompletnú stavbu s omietkami, bežnými obkladmi, laminátovou podlahou a sanitou v kúpeľni.

Na nasťahovanie tak potrebujete už len nábytok a kuchynskú linku. Samozrejme ak chcete, aby váš príbytok zdobili luxusnejšie obklady či iné špeciálne materiály, budete logicky musieť rátať s vyšším rozpočtom.

Rodinný dom postavený svojpomocne

Pred rozbitím domáceho prasiatka ste sa určite zamysleli aj nad tým, či vás stavba domu nevyjde lacnejšie, ak ju zrealizujete svojpomocne. V tomto prípade môžete rátať s tým, že stavba domu bude v tom lepšom prípade lacnejšia približne o 10% až 30%, teda za meter štvorcový úžitkovej plochy zaplatíte 1200€ bez DPH.

Pre upresnenie, ale vzápätí dodávam, že stavba domu svojpomocne neznamená, že všetko zvládnete s partiou kamarátov urobiť sami. Práve naopak. Niečo síce vykonáte vlastnými rukami, no väčšinu času budete projektový manažér stavby, ktorý bude denno-denne zháňať materiál, partie na čiastkové práce a samozrejme vyhodnocovať desiatky cenových ponúk.

Preto všetkým našim klientom odporúčame, aby si stavbu domu svojpomocne dobre zvážili. Ceny vstupných materiálov sa od pandemických čias držia na rekordných maximách. Takisto jednotlivé subdodávky neručia za odvedenú prácu tak ako firma, ktorá stavia dom na kľúč a to už nepíšem o hodinách vašej práce a energie navyše, ktorá vo finále môže vyjsť drahšie ako realizácia projektu domu odbornou spoločnosťou na mieru.

Stavba domu svojpomocne oproti realizácii stavby na kľúč:

Výhody Nevýhody
Cena realizácie* Časová náročnosť
  Koordinácia subdodávok
  Problematické reklamácie

*za predpokladu, že dokážete subdodávky efektívne skoordinovať.

Ako sa vyhnúť nepríjemnému prekvapeniu ohľadom ceny realizácie domu?

Ak sa už pre stavbu domu rozhodnete pomocou spoločnosti na kľúč alebo svojpomocne, odporúčame vám, aby ste si na určenie ceny diela zabezpečili výkaz výmer a projektovú dokumentáciu. Vyhnete sa tak nepríjemným prekvapeniam ohľadom ceny realizácie domu. Na základe spomínaných dokumentov sa dá vypracovať podrobná a položková cenová ponuka, ktorú môžete v prípade problémov kedykoľvek spätne skontrolovať. Najlepšie tiež urobíte, ak podrobnú cenovú ponuku zakomponujete i do zmluvy o dielo.

V prípade, že sa ako klient nevyznáte v stavebníctve, odporúčam vám tiež vyhľadať služby stavebného dozoru prípadne technický dozor investora, ktorý bude nezávislý od realizačnej firmy. Odborníci vám dokážu poradiť od výberového konania, cez kvalitu prevedených prác až po samotnú kolaudáciu. Dobrý stavebný dozor tak šetrí nielen peniaze, ale aj nervy. Ale viac si o tejto téme povieme v inom článku.