XOXO
X-logo XOXO architekti
Všetko potrebné na jednom mieste...
Domov  /  Blog  /  Vaňa alebo sprchový kút?

Vaňa alebo sprchový kút? Čo je správna voľba

blog-schedule
3 min
 
blog-calendar
27.03.2024
 
Vaňa alebo sprchový kút

zdroj: www.gbgroupe.com by Danilo Fedeli

Pokiaľ sa chystáte na stavbu rodinného domu, v procese sa stretnete s mnohými zásadnými otázkami. Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, jedným z dôležitých rozhodnutí je aj to, či zvoliť vaňu alebo sprchový kút. Zatiaľ čo prax ukazuje, že sprchu obľubujú viac muži, oddych vo vani si vychutnávajú skôr ženy. Aké výhody a nevýhody majú a kto stane víťazom zápasu vaňa vs. sprcha?

Ako je na tom vaňa?

Vlastná vaňa u vás doma ponúka možnosť relaxovať, oddychovať v teplej, priam horúcej vode a doplniť baterky po dlhom a náročnom pracovnom dni. Večer si tak môžete pripraviť dokonalý kúpeľ so všetkým čo k tomu patrí – sviečky, víno, príjemná hudba. Vaňa dokonca poskytuje romantické momenty vo dvojici.

relax vo vani relax vo vani zdroj: instagram.com/benedictehn & expressen.se

Vaňa sa oproti sprchovému kútu, ktorý má množstvo záhybov, líšt a profilov, jednoduchšie udržiava a čistí. Z hľadiska čistoty tak rozhodne vyhráva vaňa,ktorá by mala byť z kvalitných materiálov, keďže sa jedná o zabudovaný prvok. Takisto je však zaujímavým estetickým prvkom do kúpeľne. Dizajnové možnosti tohto doplnku sú dnes priam nekonečné. Zvoľte si štýl, ktorý sa hodí do dizajnu vašej kúpeľne a uvidíte, ako táto miestnosť zažiari. Bonusom sú rôzne funkcie vaní, napríklad masáž a perličkový kúpeľ.

Ok, a čo nevýhody? Vaňa, logicky, zaberá viac priestoru v kúpeľni, čo môže byť problematické v menších kúpeľniach alebo pri obmedzenom priestore. Negatívom môže byť aj vyššia spotreba vody, nakoľko napúšťanie vane vyžaduje viac vody ako sprcha, avšak toto nie vždy platí. Mnoho ľudí považuje vaňu za menej hygienické riešenie, nakoľko všetky nečistoty ostávajú v kúpeli. Nakoniec je potrebné sa po kúpeli osprchovať.

A čo sprchový kút?

Pokiaľ sa rozhodnete pre sprchový kút, takisto sa môžete tešiť na nesporné výhody. Jednou z nich je aj efektívnosť. Sprcha je jednoducho rýchlejšia a je aj efektívnejšia v spotrebe vody. To, čo má spraviť, spraví za niekoľko minút, čo ocenia napríklad ľudia s rušným životným štýlom. Avšak pri príliš dlhom sprchovaní môže byť spotreba vody rovnako vysoká, ako pri kúpaní vo vani. Rýchla ranná sprcha alebo sprcha po športovaní je na nezaplatenie.

Sprchový kút zaberá oproti vani menej miesta v kúpeľni, čím je ideálnou voľbou pre menšie priestory. Niekedy vám dispozícia rodinného domu ani nedovolí pomyslieť na vaňu.

relax vo vani relax vo vani zdroj: NOVUclassicinterior & abiinteriors.com.au

Pravda, sú tu aj nevýhody. Sprcha nie je taká relaxačná ako vaňa a nie je vhodná na dlhší relax vo vode. Aj keď toto je subjektívne, pretože na druhej strane existuje množstvo sprchových hlavíc s rôznymi typmi sprchy. Skvelým riešením sú aj termostatické batérie, ktoré regulujú množstvo teplej a studenej vody, ktoré do kohútika prúdi. To zvyšuje bezpečnosť aj komfort pri sprchovaní, najmä detí. Niektorí ľudia môžu zase považovať sprchový kút za menej estetický vo porovnaní s vaňou, avšak aj tu sú dizajnové možnosti skutočne široké.

Dôležité je myslieť aj na úniky vody. V sprchových kútoch sa môže objaviť nedostatočné tesnenie (okolo stien, dverí). Riziko zaplavenia kúpeľne prinášajú hlavne sprchovacie kúty bez vaničky.

Vaňa vs. sprchový kút – ktoré riešenie zvoliť?

zariadenie interiéru vo farbe peach zariadenie interiéru vo farbe peach zdroj: apaiser.com

Čo teda zvoliť? Určite sa budete musieť orientovať hlavne podľa veľkosti kúpeľne. Tá priamo ukáže, aké sú vaše možnosti. Môj názor je taký, že ideálnym prípadom je mať v rodinnom dome aj vaňu, aj sprchový kút. To najlepšie tak ponúknete všetkým generáciám. My navrhujeme kúpeľne tak, že má klient dostupné obe možnosti. Zatiaľ čo vaňu si vychutnajú ženy prípadne deti, ktoré sa v nej môžu vyhrať alebo majitelia psov, sprcha je bezpečnejšia pre starších ľudí a v neskorších životných etapách ju zaiste oceníte. Praktickým doplnkom môže byť aj sedadlo, madlá a podobne.